Dry needling

Behandeling van triggerpoints in spieren

De laatste jaren wordt behandeling van pijnlijke spieren met Dry needling (DN) steeds vaker toegepast door fysiotherapeuten.

Bij DN worden pijnlijke verkrampte spierknopen (triggerpoints) aangeprikt met een dunne acupunctuurnaald, waardoor spierontspanning en pijnafname optreedt.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint (TrP) wordt gekenmerkt door een lokale verkramping in een spiervezel, ook wel spierknoop genoemd. Door verkramping ontstaat pijn die toeneemt bij druk op de spier, en meestal zijn de kracht en beweeglijkheid van de spier ook afgenomen.Doorsnede spier-pees

TrP’s in spieren kunnen ontstaan door kneuzing, overrekking of overbelasting, maar ook een verkeerde houding of zenuwbeklemming (HNP) kan de oorzaak zijn.

Behandeling van triggerpoints door dry needling

Bij DN wordt een acupunctuurnaald gebruikt met variabele lengte, afhankelijk van de diepte van de te behandelen TrP’s.

Nadat het TrP in de spiervezel is opgezocht wordt een dunne acupunctuurnaald geplaatst. Bij juiste plaatsing ontstaat er een zogenaamde “twitch response”, een soort zeer kortdurende verkramping of schokje van de spiervezel. Na deze kortdurende verkramping ontstaat ontspanning van de spier, meestal gevolgd door toegenomen beweeglijkheid en afname van de pijn.

Verschil tussen dry needling en acupunctuur

De enige overeenkomst tussen DN en acupunctuur is dat dezelfde dunne naaldjes worden gebruikt. De onderliggende theorieën en uitgangspunten zijn totaal verschillend.

Bij acupunctuur worden de naaldjes geplaatst op vast omschreven punten op meridiaanlijnen, terwijl dit bij DN afhangt van de plaats waar de pijnlijke TrP’s zich bevinden, en dit kan per persoon verschillen.

Dry needling wereldwijd

Behandeling van pijnlijke TrP’s bestond tot enkele jaren geleden uit lokale fysiotherapeutische behandeling zoals manuele therapie, stretchen en tapen. Sinds het begin van deze eeuw is DN als behandelmodaliteit voor lokale pijn in spieren sterk in opkomst.

De regels voor het toepassen van DN binnen de fysiotherapie zijn per land verschillend. In Europa mogen fysiotherapeuten DN toepassen in o.a. Nederland, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen en Spanje. In de rest van de wereld is DN door fysiotherapeuten toegestaan in o.a. Australië, Canada en in de VS. In de VS zijn de regels overigens wel per staat verschillend. In 2004 werd DN als behandeloptie voor fysiotherapeuten in 4 staten toegestaan, terwijl dit aantal in 2012 was gestegen tot 24.

Dry needling | Spiervezels