Prolotherapie

Prolotherapie (PT) is een behandeling ontwikkeld door dr G.S. Hackett (een chirurg in de VS in de jaren 40 van de vorige eeuw) en later verder tot ontwikkeling gebracht in samenwerking met dr G.A. Hemwall.
Samen schreven zij een handboek: Ligament and Tendon Relaxation treated by Prolotherapy (ref 1.)
Hun basisprincipe was, dat chronische pijn veroorzaakt kan worden door instabiliteit of uitrekking van kapsels en ligamenten.

Door het inspuiten van een dextrose oplossing, rond het kapsel of ligamenten, gecombineerd met lidocaine (verdovingsvloeistof) ontstaat er een versterkte lokale celdeling waardoor het weefsel steviger wordt.
Bijkomend voordeel is dat deze behandeling weinig bijwerkingen kent en er geen medicatie zoals corticosteroïden wordt ingespoten. Corticosteroïden onderdrukken ontstekingen maar kunnen daardoor ook het lichaamseigen herstel remmen.

Bij verschillende spier- peesaandoeningen zoals achillespeespijn en liespijn (veroorzaakt door spieraanhechtingen) en Osgood-Schlatter (knie), blijkt PT vaak effectief te zijn (ref. 2-10).

Een totale behandeling bestaat uit ongeveer 1 sessie per maand met een herhaling van 3 tot 4 keer.

Samenvatting

Het doel van Prolotherapie is herstel van instabiel bindweefsel (kapsels en ligamenten) waardoor afname van oppervlakkige pijn rond pezen, ligamenten en kapsels plaatsvindt.

Plaatsbepaling bij Prolotherapie